12.7 C
İstanbul
Cuma, Aralık 1, 2023

Bebeklerde Diş Çıkarma Problemleri

Bebekler ilk kez diş çıkarmaya başladığında hem kendileri, hem de anneleri için zor bir dönem başlamış demektir. Diş çıkaran bebeklerde çeşitli problemler görülür. Uykusuzluk, iştahsızlık, ateşlenme, sürekli ağlama gibi. Bebeklerde genellikle ilk diş 7. ayda çıkmaya başlar. Ancak zaman zaman daha erken veya daha geç de çıkabilir. Bu durum kalıtsal sebeplere dayanır. Anne veya babanın dişlerinin çıktığı dönemle yakından ilgilidir.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri

Bebeklerde diş çıkmadan daha önce diş çıkarma belirtileri başlar. Diş çıkarma belirtileri, dişin çıkmasından 2-3 ay öncesine kadar başlayabilir. Bu belirtiler bebekten bebeğe de değişebilir. En çok görülenler şunlardır:

Salya akması: Bebekler genellikle 2 aylık olduktan itibaren salya akıtmaya başlar. Diş çıkma döneminde bazı bebeklerde daha fazla salya görülür.

Yüzde ve çenede kızarıklık: Salyası çok olan bebeklerde akıntıya bağlı olarak ciltte meydana gelen tahrişler nedeniyle kızarıklıklar ve çatlamalar görülebilir. Salyalar temiz bir bezle nazikçe silinmeli, ciltte fazla sürtünmemelidir. Sürekli silme nedeniyle oluşacak deri kurumalarında yumuşak deri kremleri kullanılabilir.

Öksürük: Aşırı salya olan bebeklerde hafif öksürükler görülebilir. Bebekte soğuk algınlığı, alerji gibi belirtiler yoksa bu öksürükler endişelenmeyi gerektirmez. Bebeklerin dikkat çekmek ya da ses repertuarlarını zenginleştirmek için öksürüğü sürdürmeleri sık görülen bir durumdur.

Ağrı: Yeni bir diş çıkması esnasında diş etlerinde meydana gelen baskı çocukta ağrılara sebep olur. Bazı bebekler bu sorundan etkilenmeyerek daha rahat olurlar.

Isırma: Bebeğiniz diş etlerinde oluşan ağrıyı ve sızlamayı gidermek için bulduğu her şeyi diş etlerine sürterek, ısırmaya çalışarak rahatlamaya çalışır. Bu durum emziren kadınlarda sıkıntıya yol açabilir.

Huzursuzluk: Dişlerin içerde büyüyerek yüzeye yaklaşmasıyla birlikte ağrılar da artar. Ağrılar nedeniyle herkes gibi çocuklar da rahatsız olur. Bu da çocukta sürekli ağlama, sızlanma şeklinde belirtilere yol açar.

Uykusuzluk: Ağrılar bebeğinizin uykusunu doğrudan etkiler. Önceden çok rahat uyuyan bebeklerin bile uyku düzenleri bozulabilir ve bebeğiniz sık sık uykusundan uyanabilir. Karnının tok olduğundan eminseniz tekrar beslemenize gerek yoktur. Kendi kendine yeniden uyuması konusunda yardımcı olun.

Hematom: Dişetinde meydana gelebilecek kanamalar ağızda mavimsi lekelere yol açabilir. Korkulacak bir durum yoktur, bu mavimtrak lekeler kendiliğinden geçer. Ancak daha hızlı geçmesi için üretilmiş ilaçlar kullanabilirsiniz. Hangi ilacı kullanacağınız konusunda doktorunuza başvurun.

Yanakları kaşıma: Fazla ağrılarda yetişkinlerde olduğu gibi yanaklara da yansıyabilir. Bu da bebeğin sürekli yanağını kaşımaya çalışmasına neden olur.

Kulak çekme: Ağrılar sinirler yoluyla kulağa da yansıyabilir ve bu  durumda çocuk sürekli kulağını kaşımaya ve çekiştirmeye çalışır. Ancak diş çıkması haricinde kulağında rahatsızlık bulunan bebekler de kulaklarını çekiştirerek bunu haber verirler. Kulak çekiştirme fazlaysa doktorunuzla görüşmeniz faydalıdır.

Bu şekilde bebeklerde diş çıkarma konusunda en çok görülen belirtileri sıralamış olduk. Şimdi de diş çıkaran bebeklerin sorunlarının nasıl giderileceği konusunda bilgiler verelim.

Çiğnemesini sağlamak: Bebeğinize kemirmesini sağlayacak yiyecekler verebilirsiniz. Havuç, muz, elma dilimi olabilir. Temiz bir tülbente sarılmış buz parçası olabilir. Lastik diş halkaları da verilebilir. Verdiğiniz şey soğuk olursa çocuğunuz için daha yararlıdır. Bu tür şeyler verdiğinizde bebeğin yanından ayrılmamanız ve boğazının tıkanmasına neden olacak derecede büyük parçalar yutmamasına dikkat etmelisiniz.

Soğuk içecek ve yiyecekler: Biberonla veya bardakla soğuk su içirebilirsiniz. Soğuk su hem rahatlatacak hem de su ihtiyacını karşılayacaktır. Soğutulmuş meyve püreleri veya yoğurt da verilebilir. Soğuk yiyecek ve içecekler dişleri rahatlatacağından bebeğiniz bunları daha kolay kabul edecektir.

Bu yöntemler bebeğinizi rahatlatmamış ise doktor kontrolünde parasetamol verilebilir. Bunun için mutlaka doktorunuzla görüşmeli ve ne kadar vereceğinizi öğrenmeniz gerekmektedir.

Sude Seçkin
Sude Seçkinhttp://www.kadinim.net
Kadınım.Net Editörü

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Son Konular