14.5 C
İstanbul
Cuma, Kasım 24, 2023

Gebelikten Korunmak İçin 6 Farklı Yöntem

Gebelikten korunmanın birçok yolları vardır.
Bu konudaki sorularınıza cevap vermek için bu konuyu hazırladık.

Gebelikten korunmak için en çok kullanılan yöntemler, araçlar şunlardır:

1. Kombine edilmiş oral kontraseptiftir
2. Koruyucu iğneler
3. Laktasion amenoreya
4. Spiraller
5. Spermisitler
6. Doğal yöntem, takvim yöntemi

Kombine edilmiş oral kontraseptifler tablet şeklinde olur. Adetin birinci veya 5. gününden başlayarak 21 (veya 28) adet hap içilir. Bu haplar Hormonal. Onların içeriği kadının yumurtalıklarında salgılanan hormonların sentetik benzeridir. Bu haplar yumurta hücresinin gelişimi ve spermin hareketine engel olarak gebeliğin önler.

Hapları kadın seri olarak geçtiğinde hamile kalmıyor. 21 hapı aldıktan sonra 7 gün ara verip bir sonraki hap kutusunu açmak gerekir.

Oral kontraseptivlerden kullanıldığında gebelikten korunma olasılığı% 99 dir, ancak bu tabletlerin kalp hastalığı riskini artırdığı saptanmıştır. Ana mutlaka muayene olunmalı, analizler yapılmalıdır. Kontraseptiftir herhangi hastalıkla ilişkili kanama olabilir, depresyon, Lekelenme meydana gelir. Doktor tavsiyesi olmadan kullanmak kesinlikle yasaktır.
Koruyucu iğneler çeşididir, 3 aylık, 2 aylık, 1 aylık iğneler var. Bu kontraseptivlerden kullanırken gebe kalmak olasılığı çok azdır, 0.3 -0.4% ‘dir. Ama yan etkileri olabilir, mutlaka doktorun izni olmalıdır.

Laktasion amenoreya annenin bebeğe süt verdiy i zaman menstruasiyanın kesilmesidir. Ana çocuğa sadece süt verirse (günde en az 8 kez emizdirirse), emzirme sırasında salgılanan prolaktin hormonu döllenmenin önler ve ana 6 aya kadar (sütü kesmediği halde) gebelikten korunmuş olur. Ama belli bir süre sonra anne süt verse de, adet döngüsü restore olur, ona göre de laktasion amenoreya gebelikten korunmaya% 100 garanti etmez.

Spiraller çeşitlidir, hormonal, bakır, altın, gümüş, prapolis içeren olur. Onlar çocuklukta, fallop borularında döllenmenin oluşması için gereken kimyasal ortamı değişiyor ve döllenme meydana gelmez. Spiraller kullanımı sırasında gebelik olasılığı% 0.8 – dir. Yani% 99 korur.

Spiraller 3, 5, 10 yıllık olur, örneğin, bakır içeren spiraller çocukluk genelinde 10 ile olduğu gibi kalabilir.
Spiralin özel komplikasyonu yoktur. Adetin karakterini 3 ay değişebilir. Kanama olur bazen, organizma öyreşenden sonra bunlar geçiyor. Ama güçlü kanama zamanı doktora başvurulmalıdır ve spiral çıkarılmalıdır.

Spermisitler krem şeklinde, hap, mum, köpük, eriyen plyonka, jöle şeklinde olabilir. Cinsel ilişkiden 1 saat önce bu spermesitlerden kullanılır, ilişkiden sonra yıkanmak tavsiye edilmez. Tekrar cinsel ilişki olduğunda tekrar kullanılmalıdır.

Spermisitlerle hamile kalmak ihtimali birinci yıl% 18, sonraki yıl 29% olur.

Doğal yöntem 2 türlüdür. Biri takvim yöntemidir. Bu yöntemden adet dönemi 26-32 gün olan kadınlar kullanabilir. Çünkü bu kadınlarda adet döneminin 9. gününden 20. gününe kadar hamile kalmak olasılığı fazladır (adet dönemi adet başlayan günden hesaplanır). Yani kadın adet döneminin 9. gününden sonra ve 20. güne kadar korunmalıdır. Ama bu yöntemin güvenilirliği azdır,% 25’tir.

İkinci doğal yöntem adet dönemi standart olmayan (aynı zamanda standart olan) kadınlar kullanabilir. Bunun için kadın fertillik dönemini (kadının hamile kalmak olasılığı büyük olan günleri) kendisi belirler. Nasıl? Kadın bir yılın 6 adet döneminin (aybaşıların arasındaki dönemlerin) günlerini not etmelidir, sonra 6 ay içinde en kısa adet dönemi ile en uzun adet dönemini seçmelidir. En kısa adet döneminden 18 çıkarılır ve alınan rakam fertilliyin 1. günü olur. En uzun adet döneminden 11 çıkılıyor, bu olmalıdır fertilliyin son günü.
Diyelim ki, bir kadının uzun adet dönemi 32 gün, kısa adet dönemi 27 gündür. 27 den 18 çıkıyoruz, kalıyor 9. Demek fertillik dönemi aybaşıdan sonraki 9. gün başlar. Uzun adet döneminden, yani 32 den 11 çıkıyoruz, kalıyor 21. Bu demektir ki, bu kadının fertillik dönemi adetin ilk gününden sonraki 21. gündür. Yani aybaşıdan sonraki 9. günden 21. güne kadar bu kadın korunmalıdır. Ama bu yöntemin da güvenilirliği% 25’tir.

Bütün bunlardan başka acil kontraseptiftir var ki, öngörülmeyen cinsel ilişkilerden sonra (hemen) kullanılır, 12 saat sonra tekrarlanır. Bunları 5 günden fazla çalışma kullanılır.

Daha çok hangi yöntem faydalı ve zararsız?
En iyisi laktasion amenoreyadır. Doğumdan sonra hiç bir şeyden istifade etmiyorsun. Çocuğu günde 8 defadan az olmamak emizdirirsən, hiçbir şeye etkisi yoktur. Doğal yöntem de faydalıdır, günlerin hesaplanmasının hiçbir şeye etkisi yoktur.spiral

Spiralların da özel komplikasyonu yoktur. Ancak spiral qoydurmaq isteyen kadın mutlaka muayene edilmelidir, öyle durumlar vardır ki, spiral kesinlikle yasaktır.

Gebeliğe karşı her türlü adımı çöpe atmadan önce kadını mutlaka mama-jinekolog muayene etmelidir. Çocukluk boynunda erozyon olmasın, kansızlık olmasın, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, küçük pelvis organlarında hastalık olmasın. Çünkü bu durumda kadın en az 3 ay tedavi edilmelidir ki, spiral istifade edebilsin. Veya veremi, karaciğer hastalığı olan, kan basıncı yüksek olan kadın doğum kontrol algılayamaz. Aynı zamanda koruyucu iğneleri her kadına süremeyiz.

Sude Seçkin
Sude Seçkinhttp://www.kadinim.net
Kadınım.Net Editörü

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Son Konular