12.7 C
İstanbul
Cuma, Aralık 1, 2023

Organik Besinler Gerçekten Organikmi?

Kimyasal katkı maddeli ürünlerin sayısı arttıkça organik besinlere olan ilgi giderek artıyor. Peki ama organik besin ne demek? Organik olduğu ileri sürülen her besin gerçekten organik mi? Para kazanma hırsının zirve yaptığı günümüz dünyasında organik ürün adı altında hala tüketicilerin suistimal edilmesine devam ediliyor.

Organik gıdaların, üretiminde çeşitli kimyasal katkıların kullanıldığı (tarım ilacı, suni gübre, antibiyotik, hormonlar v.b.) gıdalara kıyasla daha güvenli ve daha besleyici olduğu biliniyor. Şimdilerde herkes tarımda kullanılan kimyasalların vücuda bir şekilde zarar verdiğini biliyor ve onları vücuduna sokmak istemiyor. Bu durumda tek çare, organik gıdaları satın almak oluyor.

Peki ama organik ürün nedir, organik ürünün özellikleri nelerdir, organik ürün nasıl temin edilir, organik ürün satın alırken nelere dikkat edilir hep beraber göz atalım.

Literatürde organik gıda, doğal, kimyasal katkı içermeyen besin olarak tanımlanır.

Organik ürün nasıl anlaşılır?

Bir gıda maddesinin organik olup olmadığı üzerinde bulunan Tarım Bakanlığının “organik ürün” logosundan anlaşılır. Aynı şekilde üretici firmanın da paketin üzerinde organik ürün logosu bulunur. Üzerinde organik ürün logosu bulunmayan ürünler kesinlikle organik değildir. Organik gıdaya önem verenlerin ilk dikkat edecekleri nokta burasıdır.

Organik ürünlerin etiket dereceleri

Organik ürünlerin üzerinde organiklik derecesi belirtilir. 3 çeşit organik ürün vardır.

1- % 100 Organik
2- Organik
3- Organik Malzemelerle Yapılmıştır

% 100 Organik: Bu gıda maddesi tamamen organik olarak üretilmiştir ve içerisinde organik olmayan hiç bir madde yoktur. Ancak üretim aşamasında su ve tuz kullanılmışsa, su ve tuz hariçtir.

Organik: Bu gıda maddesi % 95 oranında organik olarak üretilmiştir. Su ve tuz kuralı bunda da geçerlidir. Ayrıca, organik sayılması için içerisinde sülfit de olmaması gerekir.

Organik Malzemelerle Yapılmıştır: Bu gıda maddesi en az % 70 oranında organiktir. Yani içerisinde % 30 oranında organik olmayan madde var demektir. Su ve tuz yine bunda da içeriğe dahil değildir. Bu ürünlerde de sülfit bulunmaması gerekir. % 70 den daha az organik madde içerenler organik ürün olarak kabul edilmezler.

Organik ürünler neden çok pahalı olur?

Organik gıda üreticileri genellikle küçük çaplı üreticilerdir. Küçük çaplı üretimin maliyeti ise büyük üretimlere göre her zaman daha pahalı olmuştur. Aynı zamanda organik gıda üretiminde yaşanan güçlükler de maliyeti artırıcı sebeplerdendir. Burada tüketicinin bir karar vermesi gereklidir. Kimyasal katkılı ürünler yiyerek hastalıklara davetiye çıkarmak mı, yoksa doğal ürün tüketerek sağlığını korumak mı önemli? Ancak bunun da bir maliyeti var ve ülkemizde herkesin pahalı gıda tüketemeyeceği de bir gerçek. Yine de bütçe elverdiği sürece organik ürünleri tüketmeye çaba göstermek en iyisi.

Sude Seçkin
Sude Seçkinhttp://www.kadinim.net
Kadınım.Net Editörü

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Son Konular