11.7 C
İstanbul
Perşembe, Kasım 30, 2023

Bebeklere Banyo Yaptırma

Bebeklerin İlk Banyosu

Yenidoğan bebeklerin ilk banyosu doğumdan hemen sonra genellikle hastanede hemşire tarafından yapılır. Eve geldikten sonra bebeğe ilk banyosunu yaptırmak genellikle korkutucudur. Çocuğa zarar verme düşüncesi bu korkunun oluşmasındaki temel sebeptir. Ancak banyo yaptırmada korkutucu olacak bir durum söz konusu değildir. Dikkatli davranılırsa bu korku hem anne hem de bebek için bir eğlenceye dönüşebilir.

Bebeğiniz ilk doğduğunda, özel bir bebek banyosu kullanmak veya basit bir çamaşır leğeni kullanmak size kolaylık sağlayacaktır.  Bebeğinizi beraberinizde duşa veya banyoya da alabilirsiniz.  Büyük bebekler ve emeklemeye başlayan çocuklar su ile oynamayı severler ve banyo zamanı günün sonunda özel bir oyun oynamak için mükemmel bir yoldur.

Bir eğlence ve rahatlama zamanı olarak banyo zamanının belirlenmesi hem bebek hem de ebeveynler için önemlidir.  Banyo zamanı günün sonunu gösterebilir ve rahat bir gece uykusunu sağlamanın mükemmel bir yoludur.

Sünger Banyosu

Yenidoğanlar için banyo, bebeğinizin uyumadan önce gevşemesi ve rahatlaması için mükemmel bir yoldur. Birçok yeni doğan ılık bir banyoda bulunma hissine bayılır – diğerlerinin ise banyoya alışması biraz zaman alır ve hatta ılık bir banyodan sonra üşürlerse irkilebilirler de. Yeni doğanları havlunun içinde sıcak tutmaya dikkat edin ve banyodan sonra hafif bir masaj yapın.  Küçük bebeklere banyo yaptırma ipuçları için yeni doğanların banyo yaptırılması ile ilgili kısma bir göz atın.

Yeni doğan bir çocuğa ilk kez banyo yaptırmak biraz ürkütücü gözükebilir.  Basit bir alternatif, bazen “süngerli kısa banyo” olarak da bilinen bir sünger banyosudur.  Her birkaç günde bir küçük bebeklere banyo yaptırmak, aradaki günlerde ise süngerli kısa banyo yapmak ideal olacaktır.  Bu aynı zamanda narin bebek cildinin kurumasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Bebeklere Banyo Yaptırma Konusunda İpuçları

– Bir çocuğu hiçbir zaman banyoda tek başına bırakmayın.
– Bebeğiniz aşırı yorgun olduğunda banyo yaptırmayın.
– Banyo suyu yaklaşık 37 – 39 C derece olmalıdır.
– Cereyanlı bir yerden uzak durun ve mümkünse odayı rahat bir sıcaklığa gelecek şekilde ısıtın.
– Önceden ihtiyacınız olacak her şeyi hazırlayın ve kolunuzla uzandığınızda erişebilecek mesafeye koyun.
– Banyodan çıktığında bebeği koyacağınız bir alan hazırlayın ve havluyu serin.
– Yıkama yaparken öncelikle en temiz ve en hassas alanlardan başlayın ve en kirliye doğru ilerleyin.
– Bebeğinizin kulağını temizlemek için içine kesinlikle bir şey yerleştirmeyin veya itmeyin.  Kulağın dışının hafif bir şekilde ovulması yeterli olacaktır.
Kızlar – Kızların cinsel organlarını her zaman önden arkaya doğru yıkayın.
Erkekler – altını temizlemek için üzerindeki deriyi açmaya çalışmayın. Bu birkaç gün içinde doğal olarak gerçekleşecektir. – Eğer çocuğunuz yakın zamanda sünnet olmuşsa, yara iyileşene kadar küvette banyo yaptırmayın.
– Banyo zamanı doğal olarak arkasından masaj zamanını getirir.  Bebe losyonu ve tek kullanımlık örtü gibi masaj için gerekli her şeyi hazırlayın böylelikle çocuğunuzun üşütmesini önleyin.

Banyo esnasında bebek nasıl tutulmalıdır?

Bebeğinize daha önce hiç banyo yaptırmadıysanız ve nasıl yaptıracağınız konusunda hala tedirginseniz bu konuda bir video izleyerek rahatlayabilirsiniz.

Videolu bebek yıkama konusu için buraya tıklayınız.

Sude Seçkin
Sude Seçkinhttp://www.kadinim.net
Kadınım.Net Editörü

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Son Konular