9.6 C
İstanbul
Çarşamba, Şubat 14, 2024

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bel ağrısı, bel omurgası yani lomber vertebra dediğimiz vücut kısmında meydana gelen ağrılardır. Bu bölge, üst vücut ağırlığımızın büyük kısmını taşımaktadır. Bu ağrılar çok yaygın görülür, yetişkinlerin yüzde seksene yakını bu sorundan şikayetçidir. Özellikle çalışan insanlar bel ağrısı problemini daha sık yaşar.

Bel ağrısı genellikle ağır bir şey kaldırmak, ittirmek, çekmek ya da eğilmek, yorucu bir gün geçirmek gibi sorunlardan kaynaklanır. Fazla uzun süre ayakta durmak ya da yanlış pozisyonda oturmak, sırtı desteklemeyen sandalyelerde oturmak da bel ağrısına yol açar. Bunun yanında bel bölgesine yakın organlardaki sorunlar da ağrı yapabilir.

Ancak neyse ki bel ağrısını evde uygulayacağınız tedavi yöntemleriyle gidermek de mümkündür.

Bel ağrısı neden olur?

Bel ağrısına yol açan nedenler şunlardır:

  • Belde sakatlanma, kas kasılması, tutulma
  • Fazla eğilme, ağır şeyler kaldırma vb.
  • Bel fıtığı
  • Stres
  • Obezite, aşırı kiloluluk
  • Sıkı kıyafetler giyme
  • Siyatik
  • Hamilelik
  • Kas spazmı
  • Böbrek rahatsızlıkları

Bel ağrısı nasıl geçer?

1) Soğuk ve sıcak kompres yapın

Bir buz torbası alın ve 20 dakikalık dilimlerle, günde birkaç defa ağrıyan bölgeye uygulayın. İki gün bu işlemi uyguladıktan sonra aynısını sıcak havlu ya da sıcak su torbası ile tekrarlayın. Bölgesel soğutma kılcal damarları büzecek ve bölgeye giden kan akışını azaltacaktır, bu da şişliğin giderilmesini sağlar.

Ayrıca soğuk kompres sinir hücrelerinin acı sinyalini göndermesini engelleyerek acıyı dindirir. Sıcak kompres ise sıkışan kasları gevşetir ve kan dolaşımını artırır, bu da fazla oksijen sağlar ve dokuyu kurtarır.

2) Esneme egzersizleri yapın

Gün içerisinde uzun süre koltuğa oturup kalmak sırtınız için iyi değildir. 20 dakikada bir kalkıp yürümek ya da olduğunuz yerde gerinmek ise bel ağrılarınızın önlenmesine yardımcı olur.

Birçoğumuz iş yerimizde sürekli olarak öne doğru eğilerek oturuyoruz, bu yüzden de omurgamızın esnemesi gerekiyor, aksi halde bel ağrıları başlıyor. Ayrıca düzenli olarak esnemenizi sağlayacak yoga gibi egzersizleri de uygulamak omurga sağlığınızı destekleyecektir.

3) Akupunktur

Akupunktur bel ağrısını tedavi etmenin alternatif bir yoludur. Yapılan son araştırmalarda akupunkturun sırt ağrılarını rahatlatmakta oldukça etkili olduğunu tespit etmiştir. Akupunkturda kullanılan iğnelerin sinirlerin davranış şeklini değiştirdiği ve eklemlerin etrafındaki iltihaplanmayı azalttığı saptanmıştır.

4) Ergonomik ürünler kullanın

İş yerinizdeyken sırtınızı destekleyen bir sandalye kullanmaya çalışın, eğer mümkün değilse sırtınız için özel tasarlanmış yastıkları kullanın. Otururken ayaklarınızı zemine düz bir şekilde basmaya özen gösterin. Evinizde de ergonomik yatak kullanmaya dikkat edin. Yatağınız da bel ağrılarınıza sebep oluyor olabilir.

5) Masaj yaptırın

Ağrıdan etkilenen bölgeye masaj yapmak da bel ağrısının azalmasına yardımcı olacaktır. Bir uzman tarafından kolaylıkla uygulanabilecek bir masaj ile sırtınızdaki tutulmalardan, kas sancılarından ve benzeri durumlardan kurtulabilirsiniz.

6) Duruşunuza dikkat edin

Kambur durmak sırtınızın ağırlığınızı taşımasını çok daha zorlaştırır. Özellikle ağır eşyalar kaldırırken de duruş pozisyonunuza çok dikkat edin. Asla belinizden eğilmeyin. Bunun yerine dizlerinizi kırarak eğilin, çömelin.

7) Yüksek topuklu ayakkabı giymeyin

Çok yüksek topuklu ayakkabılar giymek duruşunuzu bozabilir, bu da omurganızın alt kısmına düşen ağırlığın artmasına ve dolayısıyla basınca neden olarak bel ağrısı yapar. Bunun için 2-3 santimden uzun topuklular giymemeye özen gösterin. Mümkünse topuksuz ayakkabılar giyin.

8) Reçetesiz satılan ağrı kesicileri kullanın

Aspirin, ibuprofen gibi maddeler içeren iltihaplanmayı önleyici ağrı kesiciler ile naproksen içeren Aleve, Anaprox gibi ağrı kesicileri tercih edin. Ancak bel ağrısı için ağrı kesici kullanmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda var, zira kullandığınız başka bir ilaç varsa etkileşim sorunu yaşayabilirsiniz. Ayrıca ülser, böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi sorunları olan kimselerin bu ağrı kesicileri kullanmaması gerekir.

Bel ağrısı durumunda ne zaman doktora gidilmelidir?

Aşağıdaki durumlarda doktora danışmanız gerekir:

  • Eğer bel ağrınız çok şiddetli ise, birkaç gün içinde kendiliğinden geçmediyse ya da dinlenir, yatar pozisyondayken bile ağrımaya devam ediyorsa
  • Bacaklarınızda güçsüzlük ya da uyuşma hissi varsa ya da yürürken veya ayakta dururken zorlanıyorsanız
  • Bağırsak ya da mesane hareketlerinizi kontrol edemiyorsanız

Bu durumlar bir sinir hastalığının ya da altta yatan başka bir tıbbi durumun belirtisi olabilirler, bu sebeple bunlara neden olanın saptanması çok önemlidir.

Sude Seçkin
Sude Seçkinhttp://www.kadinim.net
Kadınım.Net Editörü

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Konular