5.5 C
İstanbul
Cumartesi, Ocak 27, 2024

Gece Başlayan Diş Ağrıları

Diş AğrısıDiş ağrıları nedense hep gece başlar ve şiddetli bir şekilde zonklar. Bu ağrıyı hemen hemen hepimizi bir veya daha fazla kez yaşamışızdır. Bu şiddetli ağrının nedeni genellikle çürük dişlerdir. Bununla beraber diş minesinin aşınması, diş etlerindeki iltihaplanmalar veya başka sebeplerle de diş ağrıları görülür.

 

 

Diş ağrısının genel sebepleri:

Diş çürükleri
Abseler
Dişeti Hastalıkları
Diş minesinin aşınması
Gömülü dişler

olarak sıralanabilir. Bunların içinde diş çürükleri başı çekmektedir. Halkımızın yaklaşık olarak %97 sinde diş çürükleri bulunur. Bu kadar yaygın olmasının tek sebebi ise diş bakımına hala gereken önemin verilmiyor olmasıdır.

Diş ağrıları genellikle zonklama şeklinde ve oldukça rahatsız edici olarak duyulur. Ağrı gittikçe şiddetlenir ve bazen dayanılmaz bir hal alır. Özellikle apse gibi iltihabi bir durum varsa dışarıdan fark edilecek kadar şişliklere neden olabilir. Sıcak – soğuk hassasiyeti ve dişe bastırınca hassasiyet artar. Dişlerde minik kırılmalar görülebilmektedir.

Diş ağrısı başladığında vakit kaybetmeden bir diş hekimine gitmekte fayda vardır. Zira diş ağrısı nedenlerinden de anlaşılacağı gibi, ağrı kendi kendine geçme özelliği genellikle göstermez ve tedavi gerektirir.

Diş ağrısı tedavisi

Ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıda birikintileri, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmeli ve yarım su bardağına yarım çay kaşığı tuz ilave edilerek elde edilen tuzlu su ile ağız iyice çalkalanmalıdır.

Kesinlikle ağrıyan diş üzerine Aspirin ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulanmamalıdır. Kimyasal yapıları nedeni ile bu gibi ilaçlar diş etinde ve çevre yumuşak dokularda tahrişlere neden olabilmektedir. Bu da diş ağrısının yanında ikinci bir ağrının oluşmasına neden olacaktır. Eğer iltihap nedeni ile yüzde şişlik oluşmuşsa o bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır. Diş hekimine gitmeden önce bir ağrı kesici ilaç alınabilir.

Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa buraya çok az karanfil yağı (eugenol) emdirilmiş pamuk koyulabilir. Eugenol ağrının azalmasını sağlayacaktır; ancak, bu işlemi yaparken eugenol fazla kullanılarak diş etine sızmasına neden olunmamalıdır. Çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir.

Sude Seçkin
Sude Seçkinhttp://www.kadinim.net
Kadınım.Net Editörü

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Son Konular