15.7 C
İstanbul
Cuma, Kasım 24, 2023

İmplant Nedir? Kimlere Yapılır? Hangi İmplant Türü Seçilmelidir?

İmplantın tanımı

Sağlık alanındaki teknolojik gelişmenin bir sonucu olarak insanların diş problemlerine çözümler gelişmiştir. Bu çözümlerden biriside “implant” tır. İmplant protez olarak takılan dişlere kök görevi görmesi için çene kemiğine yerleştirilir. İmplant genel manası ile aslında yapay diş köküdür. İnsan yaşadığı zaman boyunca protez dişlerin altında kalacak şekilde insan sağlığına zarar vermeyen metallerden özelliklede titanyumdan yapılmaktadır.

İmplant uygulaması ne gibi avantajlar sağlar?

Dişini kaybetmiş hastanın olmayan dişinin yerine yeni diş konulmasıdır. Doğru yapılan implant uygulaması ömür boyu yeni ev sahibine yani hastaya eşlik edecektir. Uzmanı tarafından yapılan implant uygulaması diş görevini yapan protez dişlere ev sahipliği yapacaktır. Çekilen dişlerin bağlı olduğu kemik zaman içinde erimektedir. İmplant yapılan bölgede bu erime olmayacak. Bir nevi çene kemiği korunmuş olacaktır.

Kaç çeşit implant uygulaması vardır?

Endosteal ve Subperipsteal olmak üzere iki çeşit implant türü vardır.
Endosteal implantlar:  Bunlar için cerrahi müdahale gerekmektedir. Cerrahi yöntem ile çene kemiğine yerleştirme yapılmaktadır. Üç aşamalı uygulaması vardır.  İmplant yerleştirme, dişeti şekillendirme ve son olarak protez ya da köprüleri implanta bağlama şeklindedir. Şu an itibariyle en çok bu yöntem uygulanmaktadır.
Subperipsteal  implantlar:  Bu yöntemde diş eti dokusunun alt kısmı olan çene kemiğine metal yerleştirilir. İkinci aşamada ise metal çerçeve çene kemiğinde sabit hale gelen metal diş etlerinden yukarı çıkar. Çıkan metallere implantlar takılır.

İmplant uygulamasında acı var mıdır?

Günümüzde çoğu cerrahi uygulamada olduğu gibi implant uygulamasında da sınırlı uyuşturma(lokal anestezi) yapıldığı için acısız yapılmaktadır. İmplant uygulaması sonrasında oluşan ağrı ise normal diş çekiminde yaşanan ağrıya denktir.

İmplant uygulaması ne kadar süre  alır?

Hastanın çene yapısı ve daha önce çekilen dişin çene kemiğinin durumuna bağlı olarak yarım saat ile iki saat arasında değişen cerrahi bir müdahale söz konusudur.  Tabi hastanın çenesi implant takmaya uygun durumda ise… Aksi takdirde önce çene kemiğinin implanta uygun hale getirilmesi gerekir. Yani gerekli kemik yoğunluğunun sağlanması gerekir.

İmplant uygulaması herkes için uygun mudur?

Uygulama yapılacak birey önceden kontrol edilerek ön hazırlık yapılır. Öncelikle implant uygulanacak hastada aranılan ilk şart yaraların iyileşmesini engelleyen bir hastalığın olup olmadığının kontrolüdür. Böyle bir hastalığın olmaması ilk şarttır. Bundan sonra ise çene kemiği kontrolü yapılmaktadır. Çene kemiğine en uygun metallerin seçiminden sonrasında ise çene kemiğinin durumu ve hastanın isteğine bağlı olarak implant türünün seçimi gelmektedir.

Sude Seçkin
Sude Seçkinhttp://www.kadinim.net
Kadınım.Net Editörü

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Son Konular