13.7 C
İstanbul
Perşembe, Aralık 28, 2023

Polikistik Over Sendromu Nedir Ve Nasıl Tedavi Edilir?

Polikistik Over Sendromu (PCOS), bayanların hormon dengelerini etkileyen bir hastalıktır. PCOS’lu bayanlar normalden daha fazla erkek hormonu üretmektedir. Bu hormon düzensizliği, adet dönemlerinin atlanmasına ya da gecikmesine ve gebe kalmasının zorlaşmasına neden olmaktadır.

Polikistik Over Sendromu, ayrıca ciltte tüylenme artışına da sebebiyet vermektedir. Şeker ve kalp hastalığı gibi uzun süreli sağlık problemlerini de ortaya çıkarabilir. Uzmanlar, PCOS’un sebebini kesin olarak bilmemektedir.

Yüksek seviyedeki erkek hormonlarının, yumurtalıkların dengeli hormon ve yumurta üretmesini engellediğine inanılmaktadır. Aşırı androjen hormonunun insülin direncine neden olduğu görüşü kabul görmüştür.

Tedavi Çeşitleri Nelerdir?

            Polikistik Over tedavisi çoğunlukla kilo zayıflama, diyet ve egzersiz gibi hayat tarzı değişiklikleri ile başlamaktadır. Vücut kitlenizin sadece yüzde 10’unu kaybetmek, adet döngünüzü düzenlemeye ve PCOS semptomlarını iyileştirmenize yardımcı olabilir. Kilo kaybı ayrıca yüksek kolesterol seviyeleri, düşük insülin, kalp ve şeker hastalığı risklerini azaltabilir. Bunun yanında, bazı diyetler diğerlerine göre daha avantajlıdır. Polikistik Over Sendromu için diyetler karşılaştırıldığında, düşük karbonhidrat içeren diyetlerin hem kilo verme hem de insülin seviyelerini düşürmede etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Meyve, sebze ve kepekli tahıllardan oluşan düşük glisemik indeks diyeti, adet döngüsü için diğer diyetlerden daha fazla yardımcı olur. Düzenli ve planlı bir diyetle birleştirildiğinde, spor yapmak daha da faydalıdır. Diyet ile spor, her iki tedaviden de daha fazla kilo vermenizi sağlar. Diyabet ve kalp hastalığı risklerini azaltır.

            Polikistik over tedavisi sürecinde, doğum kontrol hapları ve diyabet ilacı metformin, menstrual döngüyü düzenlemeye yardım etmektedir. Klomifen ilacı ve cerrahi prosedürler ise, PCOS’lu kadınlarda doğurganlığı arttırır. Diğer tedaviler işe yaramıyorsa, cerrahi işlem doğurganlığı arttırmak için bir seçenek olabilir. Bu bir lazer veya iğne ile yumurtalıklarda küçük deliklerin açıldığı bir prosedürdür. Ayrıca, epilasyon sistemleri ile de bayanlar istenmeyen tüylerden kurtulabilmektedir.

 

Ne zaman Doktora Gidilmelidir?

Eğer adet döneminiz geciktiyse, yüzünüzde ve vücudunuzda tüy artışı varsa, 12 aydan fazla bir zamandır hamile kalmadıysanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz diyabet, yüksek tansiyon ve diğer olası komplikasyonları kontrol etmek için birtakım tetkikler isteyecektir.

Sude Seçkin
Sude Seçkinhttp://www.kadinim.net
Kadınım.Net Editörü

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Son Konular