14.5 C
İstanbul
Cuma, Kasım 24, 2023

Sinüzit Nedir Tedavisi Nelerdir

Sinüzit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Yüz kemiklerimizin içinde ve burnumuzun iç yapısını oluşturan kemiklerde hava boşlukları vardır işte bu hava boşluklarına tıp dilinde Sinüs adı verilir. Burnumuzun iki yanında bulunan sinüsler dört farklı isimde vardır. bu sinüslerin en büyüğüne maksiller sinüs denir ve burnumuzun yan taraflarında bulunur. İkincisi frontal sinüstür bu sinüs burnumuzun üst kısmında alın kemiğimizin içinde yer alır. Üçüncü sinüs sfenoid sinüsüdür burnumuzun üst ve arka tarafındadır. Dördüncüsü ve sonuncusu olan sinüs de etmoid sinüstür ve burnumuzun yan üst kısmında küçük boşluklardan oluşan bir bölümdür.

Sinüsler bir delik yoluyla burnumuzun iç kısmına açılır. Sinüslerin insan vücudunda bazı görevleri vardır bunlar havayı ısıtıp akciğerlerimize ulaştırır, bu havayı nemlendirir ve sesimizin tonunu ayarlar. Nezle gibi rahatsızlıklarda tedavi görülmediği taktirde burun etlerimiz şişer ve hava giriş çıkışlarını engeller bu yüzden bu boşluklarda mikrop üremesi başlayarak iltihaplanma olur ve sinüsler iltihaplanır. İşte sinüslerin bu sebeplerden dolayı iltihaplanmasına Sinüzit adı verilir.

Belirtileri:

Eğer sinüzitiniz bir aydan daha kısaysa bu akut sinüzittir ama daha uzun ise subakut ve kronik sinüzittir. Sinüzit hakkında yanlış bilinen şey belirtisinin baş ağrısı olmasıdır. Bu bilinenin tersine sinüzitte baş ağrısı çok az rastlanan bir durumdur. Sinüzitin belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Burun tıkanması

Sarı, yeşil renkte yada kan karışımlı burun akıntısı

Göz ve yanaklarda hissedilen ağrı

Kafada hissedilen basınç

Ön tarafa eğildiğimizde yüzümüzdeki ağrının artması

Ağız kokusu

Tedavisi:

   Sinüzit tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Kronik sinüzit durumuna sebep olan temel nedeni ortadan kaldırılmaktadır. Eğer Akut sinüzit ise ortalama üç haftalık bir antibiyotik tedavisi, damla ve alerji önleyen ilaç tedavisi ile yok edilmektedir. Yalnız burun kanallarını tıkayan bir durum varsa burun eti gibi tedavi sonrasında bu sorunu çözmek gerekir böylece sinüzitin kronik sinüzite dönüşmesi engellenmiş olur.

Tedavi şekli bazen ameliyat gerektirmektedir. Sinüzit ameliyatları son yıllarda endoskopi kullanılarak yapılmaktadır. Burnumuzun içine bir kamera sokulur ve bu kamera aracılığıyla endoskopik aletler ile ameliyat gerçekleştirilebilmektedir. Bu tedavi işlemi sayesinde sinüsler arasında hava geçişini engelleyen sebepler ortadan kaldırılmış olur.

Sude Seçkin
Sude Seçkinhttp://www.kadinim.net
Kadınım.Net Editörü

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Son Konular