12.7 C
İstanbul
Cuma, Aralık 22, 2023

Yüzde Oluşan Güneş Lekeleri

Tatilini deniz kenarında geçiren, bol bol güneşlenip bronzlaşan bayanları işin sonunda kötü bir sürpriz bekler: Ciltte oluşan güneş lekeleri. Güneş lekeleri sizi oldukça rahatsız edecektir. Ancak sonrasında pişmanlık yaşamamanız için yapmanız gerekenleri bilirseniz güneş lekelerinden kurtulabilirsiniz. Bu lekeler çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Çiller, güneş lekeleri (lentigo), hamilelik lekeleri (melasma), bazı iyi huylu cilt benleri, melanom… Bu lekeler, hem görüntü açısından sorunlara neden oluyor hem de sağlık açısından risk oluşturabiliyor.

Güneş Lekelerinden Kurtulma Yolları

Çiller

Daha çok açık tenli kişilerde, yüzde ve güneş gören bölgelerde ortaya çıkan kahverengi lekeler olarak kendini gösteriyor. Güneşle birlikte melanin denilen hücreler daha fazla üretiliyor ve bu da çillerin oluşmasına neden oluyor.

Güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri

Özellikle çocuk yaşlarda güneşte kalmak ya da uzun yıllar güneşe maruz kalmak, yaşın ilerlemesiyle birlikte yüz ve ellerde kahverengi büyük lekelerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Çillerin aksine bu lekeler, kışın solmuyor ya da ortadan kalkmıyor. Solar lentigo olarak tanımlanan bu lekeler de yine açık renkli kişilerde daha çok görülüyor. Lentigo’lar deriyi boyayan melanosit denen hücrelerin artması sonucu oluşuyor. Zararsız olan bu lekeleri kansere neden olan lekelerden ayırmak gerekiyor. Eğer lekenin boyutu büyüyorsa ve birden fazla renk içeriyorsa mutlaka bir uzmana danışılmalı.

Hormonal lekeler

Çoğunlukla yüzde görülen lekelerden biri de hamilelik lekeleri. Daha çok hamilelik, doğum kontrol hapı ya da östrojen hormonu kullanılması ile ortaya çıkıyor. En çok alın, yanak ve dudak üzerinde görülüyor. Bu lekelerin önlemek için doğum kontrol hapı kullanımını kesmek ve güneşten korunmak gerekiyor. Tedavisinde kimyasal renk açıcılar kullanılabiliyor.

Benler

Çocukluk döneminde ortaya çıkmaya başlayan benler, yaş ilerledikçe çoğalıyor. Uzmanlar özellikle sonradan çıkan benler konusunda dikkatli davranılması gerektiğini söylüyorlar. Şekli değişen benler, kanserin habercisi olabileceği için mutlaka takip edilmesi gerekiyor.

Melanom

Melanomlar, cilt benlerine benzeyen, kötü huylu, cilt kanserine neden olan lekeler. Melanomların yüzde 30’u benlerin üzerinde, yüzde 70′ i de vücudun diğer bölümlerinde ortaya çıkıyor. Çok sayıda ben olması, melanom gelişme riskini artırıyor. Ayrıca ten rengi açık olan ve güneşte çok kalan kişilerin daha dikkatli olması gerekiyor.

Cilt renginiz kaç numara?

Güneş lekelerinin oluşmasının en önemli nedenlerinden biri cilt tipi. Cilt tipi denilince aslında cildin renginden bahsediliyor. Cilt renkleri ise bir numaradan, altı numaraya kadar sınıflandırılıyor. En açık cilt tipine bir numara denirken, en koyu cilt tipine altı numara deniyor. Dermamed Medikal Estetik Merkezi’nden Dr. Levent Türbedar, “Cilt lekeleri siyahlık derecesine göre oluşuyor. Mesela beyaz ten güneşte çok yanar ve kıpkırmızı olur. Bu tip ten rengi, bir numaradır. Biraz daha koyu tenli olunca kişi güneşte daha az kızararak koyulaşılıyor. Üç numara bir ciltteyse kızarma daha da azalıyor. Çünkü güneş lekeleri, cildin koyuluğunu veren renk hücrelerinin kendilerini savunma mekanizmasıdır” diyor. Leke sorununda genler etkin rol oynuyor. Ailesinde leke sorunu olan bir kişinin aynı problemi yaşama ihtimali çok yüksek.

Cilt lekelerinin tedavisi nasıl yapılır?

Çocukken oluşmuş lekelerin tedavisinde lekenin rengi, kabarıklığı ve şekli önem taşıyor. Lekenin neden kaynaklandığını mutlaka bilmek gerekiyor. Lekeler, hastalık nedeniyle de ortaya çıkabiliyor. Terleme de, koltuk alanda leke yapabiliyor. Tüyleri cımbızla, iple ya da ağda ile almak da lekeye sebep olabiliyor, özellikle kadınlarda bıyık bölgesinde görünen lekelerin nedeni, çoğunlukla bu işlemlerin uygulanması oluyor. Epilasyonda ise yanık lekeleri oluşabiliyor.

Dr. Levent Türbedar, “Kişiler çok koyu renkli olmadıkça büyük lekeler kalmaz, lekeler oluşur ve sonrasında geçer. Fakat bir de, ten renginden daha açık renkte lekeler var. Bu lekelerin tedavisi daha zor. Sedef, egzama şeklinde görülebilen bu lekelere lazer de neden olabiliyor. Bir de vitiligo denilen pigment kaybı nedeniyle vücutta düzensiz beyaz alanların oluşmasına neden olan bir deri hastalığı var. Bu hastalığın tedavisinde ise lazerler ve ışınlar kullanılabiliyor” diyor.

Peeling uygulamasında ise iki yol izleniyor. Birincisi yavaş yavaş yapılan peeling’ler. Bu yöntemle, küçük soymalarla daha yeni ve daha beyaz bir cildin oluşması sağlamyor. İkincisinde ise cilt önceden hazırlanıyor ve çok yoğun bir peeling yapılıyor. Cilt olduğu gibi soyulup, arınıyor. Otomatik olarak beyaz bir cilt ortaya çıkıyor. Bu tedavilerde leke tamamen yok olabiliyor, hiç yok olmayabiliyor ya da bir kısmı yok olabiliyor.

kaynak: mahmure.ekolay.net

Sude Seçkin
Sude Seçkinhttp://www.kadinim.net
Kadınım.Net Editörü

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Son Konular