10.7 C
İstanbul
Perşembe, Kasım 30, 2023

Bebekler Hangi Ayda Neler Yapar?

Uzun ve sıkıntılı geçen bir hamilelik döneminden sonra nihayet bebeğiniz dünyaya merhaba dedi. Evde yaşanan heyecanı, anne ve babaların mutluluğunu tahmin edebiliyoruz. Ancak, bebek büyütmek hamilelik döneminden daha fazla sorumluluk gerektiren ve daha dikkatli olunması gereken çok uzun bir süreç. Bu süreçte bebeğinizin ne tür bir gelişme göstereceğini bilmeniz, onun bakımında ve sağlıklı bir şekilde büyümesinde size çok büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Bu konuda sizlere yardımcı olacağını düşündüğümüz konuları aşağıda sıralıyoruz. Bebekler hangi ayda neler yapar, nelere dikkat edilmelidir hep birlikte görelim.

Bir Aylık Bebek Neler Yapar?

Bebeğiniz ilk ayını genelde uyuyarak geçirir. Ancak uyanık olduğu zamanlarda yapacağı en önemli hareket başını kaldırmaktır. Arama, emme, yakalama 3 ana reflekstir. Moro, Babınskı refleksleri bebeğinizin ilkel refleksleridir ve bir iki ayda kaybolur. Önce ellerini ve kollarını, ardından da ayaklarını ve bacaklarını hareket ettirmeye başlar. Yakındaki nesneleri görebilir, yatağının etrafındaki objelerle ilgilenir. İnsan yüzlerinden yalnız annesinin yüzünü seçebilir ve diğer objelerden ayırabilir. İnsan sesini diğer seslere tercih eder. Konuşmalarınız dikkatini çeker. Kokuları ayırt etmeye başlar. Genelde gözlere bakar, bu da sosyal bir bağ gelişmesinde önemli rol oynar. Elleri yumuk ve hafifçe açıktır. Sıklıkla hıçkırabilir. Hapşırdığı zaman korkulmamalıdır çünkü hapşırmak burnunun temizlenmesine yardımcı olur. Duymaya başlar ancak seslerin nereden geldiğini anlayamaz.

İki Aylık Bebek Neler Yapar?

Bebeğinizin uyanık kalma süresi 2. ayında artacaktır. En güzeli etrafına neşeli gülücükler saçmasını gözlemlemeniz olacaktır. Bir yerlere uzanmaya, ellerini açıp kapatmaya, ebeveynlerini tanımaya, duyduğu seslere tepki vermeye başlayacaktır.

Üç Aylık Bebek Neler Yapar?

Bebeğiniz artık etrafındaki değişiklikleri algılamaya, duyduğu seslerin kaynaklarını aramaya başlayabilir. Ellerini birleştirip nesneleri uzun süre takip edebilir. Annesinin sesine doğru dönüp karnının üzerinde yatarken kafasını kaldırabilir. Yüksek sesle gülebilir.

Dört Aylık Bebek Neler Yapar?

Bebeğiniz bu ayda daha iyi görmeye, renkleri fark etmeye başlayabilir. Aynı davranışı sıkılmadan tekrar tekrar yapabilir. Destekle oturabilir. Bazı nesnelere ulaşmaya ve eline almaya çalışır. Objeleri bir elinden diğerine geçirmeye başlar. Ellerinden tutup kendinize doğru çekerseniz, başını tutabilir. İletişimini mimiklerle, anlamsız mırıldanmalarla gerçekleştirir. Etrafındaki sesli uyarıcı çeşitliliğine bağlı olarak daha çeşitli sesler çıkarabilir. Oyuncaklarını elinden aldığınızda buna itiraz edebilir.

Beş Aylık Bebek Neler Yapar?

Kucağa oturup nesneleri yakalamaya başlayabilir. Yüzler arasında artık ayırım yapabilir. Objeleri ağzına götürerek keşfetmeye başlar, buna ayakları da dahildir. Yabancı olmayan, sıklıkla gördüğü kişileri tanır. İsmi söylendiğinde dönüp bakabilir. Dili anlamlı şekilde kullanamaz ama çeşitli seslendirmelere başlar.

Altı Aylık Bebek Neler Yapar?

Arama davranışlarını bu aylarda göstermeye başlar. Nesneleri tüm duyularıyla incelemeye, dikkatlice bakıp sesleri dinler. Sadece zevk almak için birçok karmaşık ve ilginç yol dener. Bu da oyun davranışının başlangıcıdır. Yetişkinlerin kol ve bacaklarıyla yaptıkları hareketleri taklit edebilir. Uykudan uyandığında korkup ağlayabilir. İlk dişini bu ayda çıkarır.

Yedi Aylık Bebek Neler Yapar?

Bu ayda küçük yaramaz artık desteksiz oturmaya başlayabilir. Bu da artık mama sandalyesinde oturtularak beslenmesini sağlar. Bu ay muzurluklara da başlar. Bu aydan itibaren bir ses duyduğunda o da bir sesle tepkide bulunur. Kendi çıkardığı sesleri dinlediği gibi başkalarının çıkardığı sesleri de dinlemeye başlar. “Babba”, “dedde” gibi kelimeleri söylemeye başlar ancak bunlar anlamlı değildir. Sürünerek hareket alanını genişletir. Düşen objeler dikkatini çeker. El çırpar.

Sekiz Aylık Bebek Neler Yapar?

Artık bebeğiniz için hareketlenme zamanı gelmiştir. Kanepenin kenarına tutunup ayağa kalkabilir. Sesli ifade ile duygularını açığa vurmaya başlayabilir. Daha önce yapmadığı yetişkin davranışlarını taklit edebilir. Eğer ayakta tutarsanız ayakları üzerine ağırlık verebilir. Oyuncaklarını tanımaya başlar. Kendi kendine oturma pozisyonuna geçebilir. Yatarken okuduğunuz masalları dinleyerek uykuya dalar.

Dokuz Aylık Bebek Neler Yapar?

Bebeğiniz yürümeye yönelik çalışmalarına bu ay itibariyle başlayabilir. Oturur durumdan ayağa kalkabilir, yüzüstü pozisyondan oturur duruma gelebilir. Kendini çekerek ayağa kalkabilir. Birine veya bir şeye tutunarak ayakta durmayı başarabilir. İşaret parmağı ve başparmağı ile objeleri tutabilir. Aile sofrasına oturmaya, köfteyi ve diğer birçok yiyeceği ısırarak yemeye başlayabilir. Oyuncaklarına vurarak ses çıkarabilir, ortaklaşa oyun oynayabilir. “Hayır” kelimesini anlar. En keyiflisi farkında olmadan “anne”, “baba” demeye başlaması olacaktır.

On Aylık Bebek Neler Yapar?

Bebeğiniz yürüme konusunda artık iyice kararlıdır. Ayakta durma özelliği gözle görünür şekilde artar, hatta ellerinizi tutarak yürüyebilir. İşittiği sesleri taklit eder gibi görünür, ancak başarılı olamaz. Sıralamaya başlar. Kendi kendine yemek yeme konusunda da ısrarcı olabilir. Elinden oyuncağını almaya çalıştığınızda karşı çıkamaya, “Anne” ya da “Baba” kelimelerini bilinçli olarak söylemeye başlayabilir. Basit emirleri anlayabilir ancak canı isterse bunlara uyar.

Onbir Aylık Bebek Neler Yapar?

Bebeğiniz hayır kelimesinin anlamını iyice öğrenmiş olur, ancak sözünüzü dinleyip dinlememek tamamen keyfine kalmıştır. Anne ve baba dışında bir kaç kelime daha söyleyebilir. Bu ayda karşılıklı oyun oynamaya başlayabilirsiniz. Ne kadar iyi bir oyuncuysanız o kadar ilgi gösterir. En favori oyunu karşılıklı top yuvarlamak olabilir. Bebeğiniz artık bebeklere özgü değişik bir dilde konuşarak size cevap verebilir. Sevdiği oyuncakları gösterebilir. Yetişkinin çıkardığı sesleri papağan gibi tekrar eder ancak konuşmasında bir akıcılık yoktur.

Oniki Aylık Bebek Neler Yapar?

Bebeğiniz ilk yaşına girerken tek başına ilk adımını atabilir, ancak başarılı bir yürüme için biraz tecrübe kazanması gerekecektir. Hareketlerinizi taklit eder. Yemeklerde artık masanıza oturmak ister, yediğiniz yemeklerden yemeğe başlayabilir. Bir yaşın sonunda kendi ayağa kalkıp yürür. İkiden fazla kelime söyleyebilir.

Sude Seçkin
Sude Seçkinhttp://www.kadinim.net
Kadınım.Net Editörü

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Son Konular