4.7 C
İstanbul
Cumartesi, Şubat 3, 2024

Hamilelikte Bacak Krampları

Hamilelikte Bacak KramplarıHamilelikte görülen çeşitli rahatsızlıklardan biri de bacaklarda oluşan kramplardır. Bu kramplar genellikle 24. haftadan itibaren görülmeye başlanır. Bazı durumlarda çok şiddetli olur, insanı uykudan dahi uyandırabilir. Genellikle de gece görülür. Gebelikte kramp girmesi sebebi henüz tam olarak bilinmeyen rahatsızlıklardan biridir. Ancak, magnezyum, kalsiyum eksikliği veya fosfor fazlalığından kaynaklandığı sanılmaktadır. Bununla beraber, uterus tarafından toplar damar sisteminde oluşturulan baskı ve buna bağlı oluşan dolaşım sorunları da gebelikte kramp görülmesinde önemli rol oynar. Gün içinde oluşan yorgunluk, uzun süre ayakta kalmak, varisler gibi çeşitli nedenlerle de görülebilmektedir.

Kramp Sırasında Neler Yapılmalı?

Kalça kaslarınızın gerilmesini sağlayacak egzersizler yapın.

Eğer aniden kramp girerse, öncelikle sakin olmaya çalışın ve dizinizi gererek ayağınızı hafifçe yukarı kaldırın. Bu hareketleri birinden yardım almanız mümkünse sırt üstü yere uzanarak; yardım alamayacak durumdaysanız ellerinizi sert bir yere dayayıp destek alarak yapmanız daha etkili olacaktır.

Kendinizi zorlamadan ve panik olmadan, sakin bir şekilde bacak ve baldır kaslarınızı esnetip yaylandırarak gevşemeye çalışın.

Kramp giren bölgeye hafif bir masaj, baldır üzerine sıcak bir havlu koymak ve ayak parmaklarını yukarıya doğru germek de krampların hafifletilmesinde faydalıdır. Masaj ilk başta canınızı acıtsa da spazmlar çözüldükçe acı da kaybolacaktır.

Kramp Girmemesi İçin Bunlara Dikkat Edin

Kalsiyum bakımından zengin gıdalarla beslenmeye dikkat edin.

Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapın.

Uzun süre boyunca ayakta kalmaktan, oturmaktan veya yürümekten kaçının.

Dinlenirken ayaklarınızı yüksekte tutun, varisiniz varsa varis çorabı giymeyi ihmal etmeyin.

Otururken mümkünse ayağınızın altına yükseklik koyun. Oturduğunuz sırada ayak bileklerinizi dairesel hareketlerle minik minik çevirin.

Yüksek topuklu ayakkabı giymeyin.

Gece yatmadan ılık bir duş alın, yatağa girmeden önde baldır ve bacak kaslarınızı gerin ve sol tarafınıza yatmaya gayret gösterin.

Aşırı kilo alımından kaçının.

Ayrıca, hamile eğitimi ve yoganın da kramp oluşumunu engelleyici faydaları olduğunu unutmayın.

Hamilelik dönemi, kadınların kas fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyen bir dönemdir. Bu dönemde oluşan kramplar hayati bir tehlike oluşturmaz ama rahatsızlık verir. Eğer kramplarınıza şiddetli ağrılar ekleniyor ve gittikçe arttığını hissediyorsanız mutlaka doktorunuzu bilgilendirmeli ve damar sisteminizle ilgili bir problem olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.

kaynak: milupa

Sude Seçkin
Sude Seçkinhttp://www.kadinim.net
Kadınım.Net Editörü

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Konular